Petru a parcurge ture de mai multe zile, în diverse locuri ai nevoie de rucsac. Rucsacurile moderne (cu bare interioare) - în comparaţie cu cele vechi (cu cadru) - sunt proiectate ergonomic, astfel că aceştia sunt confortabile, eficiente, şi oferă o stabilitate bună pentru purtător. Aceste avantaje conferă un plus de siguranţă celor care aleg drumeţiile montane, fie ele de o zi sau de mai lungă durată.
Rucsacurile moderne au cadrul în interiorul rucsacului (cu una sau mai multe bare de aluminiu). Fie eşti căţărător, schior sau excursionist acest tip de rigidizare te ajută să-ţi menţii mai uşor echilibrul pe suprafeţe accidentate.
Pentru excursii, ture de o noapte este suficient să ai un rucsac de 30-40 litri, dar pentru o tură de trei zile deja ai nevoie de un rucsac cu capacitatea de 40-50 litri. Unele modele pot ajunge la 100 litri. Ai grijă însă că de regulă cu cât este mai mare rucsacul, cu atât cari mai mult. Alegerea mărimii rucsacului este foarte importantă.
1., Rucsaci cu sistem de rigidizare interioară
Rucsacii care au un litraj mare (cei folosiţi la ture pentru două sau mai multe zile) sunt în mod obligatoriu rucsaci cu spate rigid. Acesta înseamnă că spatele rucsacului este rigidizat cu o bară de metal, care face ca greutatea să fie orientată pe şold, cea mai rezistentă parte a corpului.
Barele de rigidizare se găsesc în interiorul rucsacului, de obicei sunt bare de alumiunu cu o lăţime de 2,5 cm şi o grosime de 3 mm. Bara sau barele se pot scoate şi se pot modela conform formei corpului.
Rigidizarea interioară are mai multe avantaje:
- Flexibilitate - Barele interioare conferă interiorului rucsacului o soliditate, astfel rucsacul se adaptează mai uşor la mişcarea corpului, ceea ce conferă, drumeţului, căţărătorului sau schiorului o uşurinţă în deplasare.
- Echilibru - Aceşti rucsaci înbrăţişează corpul, astfel greutatea transportată ajungând mai aproape de centrul tău gravitaţional, astfel în caz de nevoie (ex. când treci prin teren accidentat) te ajută la menţinerea echilibrului.
- Stabilitate - Aceste rucsacuri sunt dotate cu chingi de compresie, cu ajutorul cărora bagajul poate fi compresat, sau diferite obiecte pot fi fixate, astfel rucsacul nu are o viaţă independentă, oferind purtătorului o stabilitate bună (nu î-ţi pierzi echilibrul) şi în situaţii extreme.
- Libertatea de mişcare - Datoriă rigidizării interioare forma rucsacului este de obicei mai îngustă, ceea ce face posibil libera mişcare a mâinilor, motiv întemeiat pentru care aceşti rucsaci sunt populari în rândul căţărătorilor şi schiorilor. Acest profil îngust are un mare avantaj şi pentru excursionişti, când trec printr-un loc îngust sau prin tufişuri.
- Posibilitatea de reglare - Rigidizarea interioară (împreună cu chingile de umăr şi şold) sunt sisteme suspendate, şi astfel sunt mai uşor de reglat, decât în cazul rucsacilor clasice.
2., Rucsaci simplii (fără rigidizare) sau cu spate semirigidă
Rucsacii simpli de obicei nu au bară montată în interior (se pot găsi unele modele cu spate semirigid), pot avea capacitatea de încărcare de 20-40 litri, aceştia se folosesc de obicei pentru ture de 1-2 zile.
Părţile ruscacului
Materialul folosit este de obicei material special pentru rucsaci (naylon robust), sau Cordura (un material tare, puţin aspru). Ambii materiali sunt rezistenţi la apă şi la uzură. Cordura este mai rezistent, dar puţin mai greu.Unii dintre rucsacii cu fixare interioară au o "fustă", adică un naylon interior cu ajutorul căruia volumul rucsacului poate fi mărit.
Buzunare detaşabile
La majoritatea rucsacilor ai posibilitatea să detaşezi partea de sus (capacul), care este un buzunar, astfel rucsacul poate fi micşorat. Acesta este foarte practic în special când din tabăra de bază doreşti să faci a excursie, drumeţie de o zi.
Buzunare laterale
O parte a rucsacilor au buzunare laterale fixe, altele detaşabile, iar altele pot fi ascunse.
Ataşarea accesoriilor
Punctele de fixare fac posibil, ca în caz de nevoie, să atârni mai multe obiecte pe rucsac. Pentru căţărători şi alpinişti în special cei care pornesc la drumeţii iarna au nevoie de suport pentru piolet, de suport pentru carabine, sau suport pentru colţari
Împachetarea
La majoritatea rucsacilor împachetarea se face de sus, ceea ce face necesar ca lucrurile de care ai nevoie rapid (ex. Pelerina de ploaie) să fie ţinut cât mai sus în rucsac. Unii rucsaci sunt dotate cu un fermoar pe partea inferioară, astfel având acces direct la sacul de dormit fără a despacheta întregul rucsac.
La alegerea rucsacului
Care este mărimea ideală?
- 25-30 litri: este ideal pentru ture de una sau două zile, în special vara, când nu avem nevoie de echipament sofisticat
- 30-50 litri: este mărimea ideală pentru ture de două, trei zile.
- 60-80 litri: este folosit pentru ture mai lungi. Atenţie: de regulă cu cât este mai mare rucsacul cu atât cari mai mult.
Trebuie ţinut cont şi de greutatea rucsacului! Rucsacii mari cântăresc în jur de 2,2 kg.
După cumpărare
"Dresajul" rucsacului
Nu uita ca înainte de tură să reglezi rucsacul.
Este avantajos ca pentru început să faci doar o tură scurtă cu rucsacul nou. La popasuri poţi să faci reglările corespunzătoare. După folosirea regulată, barele de rigidizare se vor conforma după corpul tău.
Cum să-ţi împachetezi rucsacul?
Ţi-ai făcut planurile, cumpărăturile, eşti pregătit? A sosit timpul să împachetezi şi să porneşti la drum. Singura întrebare rămâne: cum poţi să-ţi împachetezi rucsacul cât mai eficient? Aceasta depinde de ceea ce ai de gând să cari cu tine, precum şi de locul unde ai de gând să mergi (traseu montan, accidentat, etc.)
- Indiferent de condiţiile de drum pune lucrurile cele mai grele cât mai aproape de spate.
- Pe teren uşor pune lucrurile grele cât mai sus în rucsac. Astfel greutatea să cadă pe şold, partea corpului care suportă cel mai bine greutatea.
- Pe teren accidentat împachetează invers, lucurile grele pune-le cât mai jos, astfel centrul gravitaţional al corpului e mai jos, iar acest lucru î-ţi conferă stabilitate.
- Întotdeauna în partea inferioară a rucsacului pune-ţi sacul de dormit, lângă el pune-ţi toate acele lucruri de care crezi că ai nevoie doar la dormit.
- Strânge cât mai bine chingile de pe rucsac, pentru ca rucsacul să fie cât mai stabil.
Persoanele mai scunde precum şi majoritatea femeilor, indiferent de condiţiile de drum, preferă ca lucrurile grele să fie cât mai jos. Tu decizi cum ţi-e mai comod. încercă mai multe metode de împachetare pentru a vedea care este cel mai avantajos pentru tine.
Verifică ca lucrurile de care poţi avea nevoie între timp să fie împachetate în locuri uşor accesibile!
Nu lăsa găuri. În vase pune lucruri mici. Mâncarea este bine să o împachetezi diferit, decât să o pui toată într-o pungă.
Dacă mergeţi mai mulţi împărţiţi lucrurile mari (ex. cortul) între voi. Nici unul nu trebuie să fie "sherpa" celorlaţi.
Agaţă cât mai puţine lucruri pe dinafara rucsacului, deoarece devii mai instabil. Dacă totuşi pui câteva lucruri, fixează-le să nu se mişte. Ex. beţele de la cort le poţi pune orizontal pe rucsac, lângă polifoam sau lateral şi le poţi strânge cu chingile laterale. Bucla pentru piolet şi daisy chain a fost concepută pentru aceste echipamente speciale, foloseşte-le cât mai creativ, dar nu-ţi risca confortul şi stabilitatea.
Să ai la tine întotdeauna husa de rucsac. De obicei rucsacii sunt fabricaţi din material impermeabil, dar la fermoare şi la cusături sunt sensibili. În cazul unor ploi torenţiale poate intra apa si conţinutul rucsacului devine ud, ceea ce îl face mai greu.
Vrei să fii un excursionist pregătit? Atunci înainte de a porni la drum:
- Fă o listă cu lucrurile de care vei avea nevoie;
- Înainte de pornire consultă-ţi lista, să ai toate lucrurile necesare la tine;
- Verifică-ţi echipamentul vechi înainte de împachetare să vezi dacă mai e funcţionabil;
- Împachetează-ţi rucsacul cu o zi înainte de pornire, sau fă o împachetare de probă cu câteva zile înainte de pornire, dacă totuşi î-ţi lipseşte ceva e bine să-ţi dai seama din timp.
Întreţinerea rucsacului
-
Nu depozita rucsacul în stare murdară (plin de noroi), prevenind astfel deteriorarea prematură a materialului .
-
Spălarea rucsacului se recomandă cu apă caldă de maxim 30 grade Celsius.
-
Curăţă rucsacul cu cârpă umedă înainte de depozitare, dar niciodată să nu depozitezi rucsacul în stare umedă, pentru a evita apariţia mucegaiului.
-
Depozitează rucsacul doar în locuri ferite de umezeală.
-
Având grijă de rucsacul tău acesta va fi partenerul tău de nădejde pentru o vreme îndelungată.