Cum ne alegem cortul perfect pentru drumeţiile montane

Cum ne alegem cortul perfect pentru drumeţiile montane

Iată câteva sfaturi pentru alegerea unui cort potrivit pentru ieşirile la munte şi aspectele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când ne hotărâm să achiziţionăm un cort pentru drumeţii/expediţii:

Aspectele esenţiale pe care trebuie să le avem în vedere când cumpărăm, în sfârşit, cortul mult dorit includ următoarele: capacitatea cortului, adică numărul de persoane pe care acesta le poate găzdui, sezonalitatea (un factor care este într-o strânsă legătură cu condiţii meteorologice cărora cortul le poate rezista cu succes), greutatea şi confortul.

Capacitate

Corturile pentru expediţii şi drumeţii pot avea o capacitate pentru un număr de la 1 la 6 persoane. Acest număr de persoane care pot încăpea în cort este calculat cu o maximă exactitate, pentru ca greutatea cortului să fie cât mai mică. Sub nici o formă nu este indicată achiziţionarea unui cort de 3 persoane, în speranţa că în el vor încăpea 4.

În cazul în care o persoană îşi doreşte să doarmă singură în cort şi este mai voinică sau are nevoie de mai mult spaţiu de mişcare, cel mai sigur lucru este achiziţionarea unui cort de 2 persoane.

Sezonalitate

Corturi de 3 sezoane

Corturile pentru 3 sezoane reprezintă cea mai frecventă şi cea mai populară alegere. Acestea au o greutate mai scăzută faţă de corturile de expediţie, putând fi utilizate de la începutul primăverii până la finalului toamnei. Este totuşi important de reţinut faptul că astfel de corturi nu sunt fabricate astfel încât să poată rezista la ninsori abundente şi vânt foarte puternic, nici din punct de vedere al rezistenţei, nici din cel al confortului termic pe care îl pot oferi.

 Acest tip de cort deţine beţe din fibră de sticlă şi oferă o impermeabilitate optimă.

Corturile de 3 sezoane se găsesc deseori în magazinele de specialitate şi sub denumirea de „corturi de drumeţie”, iar cele de 4 sezoane mai sunt numite „de expediţie”.

Corturile de 4 sezoane

Astfel de corturi sunt proiectate pentru a rezista şi unor condiţii meteorologice mai extreme cum ar fi ninsorile abundente şi vijeliile. Ele au o ventilaţie mai slabă, iar când în exterior temperaturile nu sunt foarte scăzute, există riscul ca aerul din interior să devină uşor sufocant, mai ales către zorii zilei.

Astfel de corturi de expediţie au mai multe beţe pentru susţinere, sunt, de regulă, concepute din materiale mai grele şi au un design rotund care le ajută să nu opună rezitenţă vântului şi vijeliilor. De asemenea, corturile de 4 sezoane au mai puţine ochiuri de plasă, comparativ cu cele de drumeţie.

 

Greutatea

Greutatea unui cort este importantă, fiindcă alegerea potrivită a acesteia oferă ocazia unei uşurări semnificative a rucsacului. Tehnologia din prezent a devenit, din fericire, într-atât de evoluată încât un cort pentru una sau două persoane poate cântări destul de puţin. Pe de altă parte, este important să acordăm o atenţie sporită rezistenţei cortului, mai ales dacă plănuim să campăm pe munte. De regulă, corturile cu greutatea foarte mică vor fi şi mai puţin robuste decât cele mai grele.

Nivelul de confort al cortului

Când mergem într-un magazin fizic pentru a ne cumpăra cortul, este destul de simplu, fiindcă îl putem desface pentru a vedea cât spaţiu avem la dispoziţie. Însă, când achiziţionăm un cort dintr-un shop online, este important să avem în vedere câteva elemente pe care le vom enumera în cele ce urmează:

  • Suprafaţa părţii inferioare, a aşa-zisei „podea” a cortului: cu cât aceasta este mai întinsă, evident cu atât mai spaţios ar trebui să fie cortul, însă acest aspect nu ne va da prea multe detalii legate de nivelul de confort din interior şi de distribuţia întregului volum.
  • Înălţimea cortului: cu cât înălţimea cortului este mai mare, cu atât interiorul acestuia va fi mai încăpător. Înălţimea se va măsura într-un singur punct, şi anume, cel central din interiorul cortului.
  • Forma pereţilor cortului: cu cât aceştia au o poziţie mai verticală, cu atât interiorul cortului va fi unul mai spaţios.
  • Intrările în cort: ideal ar fi ca fiecare persoană care va sta în cort să aibă propria cale de acces; pe de altă parte, cu cât mai multe căi de acces va avea un cort, cu atât mai greu şi mai costisitor va fi.
  • Ventilaţia: dacă un cort are mai multe surse de ventilaţie, atunci aerul din interior va fi mult mai respirabil.
  • Vestibulul cortului: este foarte util mai ales pentru depozitarea accesoriilor pe care nu dorim să le lăsăm afară şi, cel mai important, pentru bocanci. Însă, evident, cu cât vestibulul cortului este mai mare, cu atât cortul va fi mai greu.
  • Culoarea cortului: cu cât culoarea cortului este mai deschisă, cu atât mai multă lumină va avea capacitatea de a pătrunde în interior.

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!