Ce trebuie să ştii despre pregătirea unei drumeţii pe timpul nopţii: echipament, accesorii indispensabile, îmbrăcăminte, hrană şi altele

Ce trebuie să ştii despre pregătirea unei drumeţii pe timpul nopţii: echipament, accesorii indispensabile, îmbrăcăminte, hrană şi altele

Nopţile sunt destul de răcoroase, mai ales la munte, aşa că, în cazul în care te tentează o drumeţie montană pe timpul nopţii, este nevoie să ai câteva cunoştinţe importante despre elementele care nu ar trebui să îţi lipsească. Aşadar, iată câteva sfaturi pentru o „escapadă” cât mai sigură.

Echipamentul necesar şi acesoriile utile

Rucsacul pe care îl vei lua cu tine ar trebui să fie unul potrivit pentru drumeţii: rezistent, uşor şi confortabil. Sacul de dormit este recomandat să reziste şi la temperaturile mai scăzute, având în vedere faptul că, până şi vara, există locuri pe munte care pot fi mai friguroase.

Cortul trebuie să fie unul potrivit pentru anotimpul în care alegi să faci drumeţia (acum presupunem că este vorba de perioada primăvară-vară) şi pentru numărul de persoane care vor înnopta pe munte. Chiar nu este deloc necesar să cari cel mai mare cort pe care îl deţii sau pe care îl deţine grupul tău de prieteni.

Un alt sfat recomandat este acela de a te antrena corespunzător înainte de drumeţie. De pildă, poţi alege un deal pe care să îl urci şi să îl cobori. De asemenea, ai putea găsi un loc în care poţi face plimbări mai lungi. Pentru o eficacitate crescută, poţi să te plimbi cu rucsacul în spate.  

Principalul accesoriu pe care ar fi indicat să îl ai la îndemână este, desigur, un cuţit. În cazul în care îţi doreşti să petreci mai mult timp în locurile dimprejurul destinaţiei pe care ai stabilit-o, îţi va fi util.

Cel de-al doilea accesoriu fără de care nu te poţi descurca într-o excursie nocturnă este, bineînţeles, lanterna sau frontala. Lanternele au preţurile mai scăzute, iar frontalele se pot ridica la costuri mai piperate, însă se vor dovedi şi mult mai practice. Când vorbim despre drumeţii nocturne, până şi cei mai experimentaţi montaniarzi se pot rătăci, aşa că o sursă de lumină îţi este indispensabilă.

Alimentaţia şi hidratarea

Ar fi indicat să alegi o mâncare cât mai uşoară cum ar fi nucile, fulgii de cereale sau hrana semipreparată. Toate aceste opţiuni sunt foarte nutritive, asigură energia necesară şi, mai mult, este important şi faptul că ocupă foarte puţin spaţiu.

După ce ai stabilit elementele necesare pentru gătit, nu uita să incluzi un arzător şi o butelie mică cu propan. Acestea se vor dovedi foarte utile, chiar dacă nu sunt tocmai indispensabile. Sunt potrivite pentru gătit, iar, la nevoie, le poţi utiliza şi pentru fierberea apei pentru băut.

Având în vedere faptul că hidratarea este esenţială, îţi recomandăm să iei cu tine minim patru sticle de apă. Vei necesita destul de multe lichide atât pe perioada ascensiunii, cât şi ulterior acesteia.

Îmbrăcăminte şi siguranţă

Este crucial să alegi hainele potrivite. În cazul în care ai planuit o drumeţie de weekend, de două zile, este recomandat să pregăteşti câte două rânduri de haine pentru aceste zile: două perechi de pantaloni, două tricouri cu mânecă lungă, două cu mânecă scurtă, două rânduri de lenjerie de corp, două de şosete şi tot două perechi de pantamoni scurţi. Este important să ai cu tine şi o jacheta, căciulă şi mănuşi.

Încălţămintea este, de asemenea, esenţială şi este indicat să ai încălţări confortabile, indiferent că este vorba despre bocanci sau ghete de munte.

Un alt element foarte important este spray-ul de protecţie împotriva urşilor, iar acesta este recomandat în zone cunoscute pentru numărul ridicat de animale. Nu uita să înveţi tehnica de folosire eficientă a acestuia.

Ca un ultim sfat, ia cu tine şi o trusă de prim ajutor care să conţină faşă, comprese, leucoplast, produse antialergice, cremă antibacteriană şi produse analgezice.

 Alte sfaturi utile pentru drumeţiile nocturne

  • Lanternele simple sunt utile, însă lanternele frontale sunt şi mai potrivite. Nu uita să ai la tine un set de baterii în plus, pentru că, mai ales într-o noapte fără lună, cel mai periculos lucru este să te trezeşti în beznă.
  • Siguranţa stă şi în numere, aşadar ar fi indicat ca în drumeţia nocturnă să fii însoţit de un grup cât mai mare de prieteni. Acest lucru este benefic şi pentru a ţine la distanţă animalele sălbatice. Un grup mai mare va avea mai multe echipamente disponibile, iar în cazul în care un membru al grupului se răneşte, va putea fi ajutat mai uşor de restul membrilor.
  • Păstrarea drumurilor marcate este, de asemenea, esenţială. Nu este deloc indicat să vă aventuraţi pe poteci lipsite de marcaje în timpul nopţii. Mai mult, animalele sălbatice nu sunt atrase, de regulă, de potecile foarte frecventate de turişti.
  • La capitolul îmbrăcăminte, este foarte importantă stratificarea: haine împotriva windproof şi waterproof, pentru a putea fi protejaţi atât de vânt,cât şi de ploi.
  • Este indicat să alegeţi o potecă cunoscută, fiind mai sigur să mergeţi pe un drum marcat familiar decât să va aventuraţi în noi zone, mai ales dacă sunt şi nemarcate.
  • Nopţile cu lună plină ar fi cele mai indicate pentru drumeţiile nocturne, aşa ca dacă aveţi posibilitatea, profitaţie de o astfel de noapte pentru excursie. Tu şi prietenii tăi veţi rămâne uimiţi de farmecul împrejurimilor luminate de o lună plină.
  • Drumeţia nocturnă ar trebui să debuteze odată cu apusul soarelui, aşa vei putea admira apusul şi totodată te vei putea obişnui traptat cu scăderea luminii. Este mai conmvenabilă această alegere faţă de a merge în drumeţie direct în toiul beznei.

Urmează, cu încredere, aceste mici sfaturi şi te vei bucura de o excursie nocturnă reuşită!

 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!