Elemente indispensabile pentru excursiile la munte – Mic ghid pentru începători

Elemente indispensabile pentru excursiile la munte – Mic ghid pentru începători

Odată cu venirea vremii călduroase, chemarea muntelui parcă devine din ce în ce mai puternică pentru iubitorii de natură. Cei mai experimentaţi dintre voi deja ştiu elementele esenţiale care trebuie luate în calcul în ceea ce priveşte o excursie de câteva zile cu cortul în munţi. Cele ce urmează se adresează, îndeosebi, acelora dintre voi „novici” într-ale munţilor, dar care ştiţi beneficiile pentru sănătate şi plăcerea de intensităţi maxime care apar odată cu petrecerea timpului în natură.

Aşadar, iată lucrurile indispensabile în cazul în care te pregăteşti pentru prima ta excursie cu cortul la munte.

Cortul: locuinţa ta pentru perioada petrecută în natură

Un cort este, evident, cel mai elementar lucru de care ai nevoie când mergi într-o drumeţie în munţi. Acolo te vei întâlni, cel mai probabil, cu vânt, ploi, temperaturi scăzute, praf şi diverse insecte ale căror companie probabil că nu ţi-o doreşti, în mod deosebit. Toate cele enumerate mai sus reprezintă argumente solide pentru care cortul este indispensabil, având în vedere siguranţa şi intimitatea pe care acesta ţi-o oferă.

În funcţie de modul şi domeniul utilizării, corturile se diferenţiază în mai multe tipologii, astfel că ai destule opţiuni dintre care să o alegi pe cea mai potrivită ţie şi nevoilor tale.

Cortul extrem este un cort potrivit pentru expediţii complexe care are capacitatea de a oferi o protecţie maximă, chiar şi în cele mai vitrege condiţii care includ altitudini mari sau condiţii meteorologice extreme. Dacă eşti un începător într-ale excursiilor montane, probabil că nu este indicat să te avânţi în a-ţi procura de la început un astfel de cort. O variantă mai uşoară în ceea ce priveşte greutatea acestuia, este cortul extrem light.

Pentru excursiile montane de debut, cortul recomandat este cel montan, pentru zonele alpine, cort care are o rezistenţă sporită pentru condiţiile cu care te vei întâlni.

Pentru zonele protejate de vânt, există corturile de camping, iar în cazul unei campări mai îndelungate împreună cu familia, se recomandă cortul de familie care se va transporta numai cu maşina.

O pereche de bocanci, prietenii tăi cei mai buni în drumeţiile montane

Bocancii reprezintă factorul-cheie al unui echipament montan, nişte încălţări neadecvate putând strica bunătate de concediu. Vei vedea că bocancii de munte diferă în funcţie de sezon şi de dificultatea terenului de străbătut.

Pentru câteva zile de drumeţie, pe perioada verii, se pot alege semighete sau chiar sandale, dar pentru o tură care are dificultatea medie se recomandă ghete sau bocanci potriviţi pentru 3 sezoane. Încălţările de 4 sezoane se potrivesc în cazul unei expediţii complexe.

În orice caz, bocancii trebuie să fie rezistenţi, confecţionaţi dintr-un material impermeabil, flexibil şi care lasă picioarele să respire. Aceste lucruri sunt importante pentru protecţia împotriva entorselor, întinderilor, bătăturilor, umezelii şi a frigului.

Îmbrăcăminte impermeabilă şi, eventual, parazăpezi

Când pleci într-o tură pe munte, nu ştii niciodată sigur ce vreme vei găsi, astfel că este întotdeauna indicat să ai o haină impermeabilă, o pelerină de ploaie şi/sau un windstopper. Condiţiile vremii sunt, de multe ori, înşelătoare, aşa că va trebui să fii pregatit(ă) să te protejezi de frig şi umezeală. Chiar dacă e primavară sau vară, este posibil să întâlneşti şi zăpadă, motiv pentru care sunt indicate şi parazăpezile pentru evitarea umezirii picioarelor. Tot pentru astfel de cazuri, sunt foarte avantajoase şosetele termoreglante.

Este important de ştiut faptul că, pe munte, cuvântul-cheie, în legătură cu îmbrăcămintea, este stratificarea: ai nevoie de lenjerie de corp ca strat de bază, apoi, de bluză, pantaloni tehnici, jachetă polar, jacheta impermeabilă şi suprapantalonii care sunt recomandaţi în sezonul rece.

Rucsacul

Înainte de achiziţionarea unui rucsac este importantă clarificarea lungimii traseului de urmat. Un rucsac se va alege în funcţie de volum, accesorizare şi sistem de suspensie. De asemenea, rucsacul va trebui şi el să fie acoperit de o husă de ploaie, în cazul în care este necesar, fiindcă, deşi majoritatea rucsacilor sunt confecţionaţi din materiale impermeabile, apa poate pătrunde înauntru prin zona fermoarului şi a cusăturilor. Trebuie evitată încărcarea rucsacului peste capacitatea admisă.

Alte accesorii

Pentru situaţiile în care vei sta cu cortul sunt necesare, bineînţeles,  un izopren şi un sac de dormit. Pentru o vreme mai rece, o pereche de mănuşi este indispensabilă, iar ochelarii de soare protejează ochii de lumina intensă în orice sezon.

Calitatea produselor alese este foarte importantă, deoarece acestea pot avea o viaţă chiar de până la 10 ani, în cazul în care aparţin unui brand cu o vastă experienţă în domeniu care oferă siguranţă maximă.

 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!