Black Friday la MormotaLand. Va avea loc in data de 8-10 Noiembrie.

Excursii şi drumeţii montane primăvara

Excursii şi drumeţii montane primăvara
 

Odată cu venirea primăverii, împătimiţii montaniarzi încep să plănuiască trasee de parcurs în zone în care zăpada a dispărut sau, cel puţin, începe să se topească. După o iarnă lungă care, poate, ne-a oprit pe mulţi să pornim pe trasee, ne-am gândit să împrospătăm lista cu elementele esenţiale pe care orice iubitor de munte ar trebui să le ducă cu el într-o drumeţie sau într-o excursie.

 Esenţialele rucsacului

Chiar şi cei mai experimentaţi montaniarzi uită, deseori, să-şi pună toate cele necesare în rucsac, în mod special, primăvara după ce şi-au ieşit din ritm, în cazul în care pe parcursul iernii au luat o pauză. Esenţialele din rucsac ar trebui neapărat să conţină următoarele: busola, harta, hrana, haine pentru schimb, combustibil pentru foc, chibrite, cuţit, ochelari de soare, o lanternă/frontală, trusa de prim ajutor.

Chiar şi pentru o tură scurtă hainele de schimb sunt extrem de importante. Motivul este faptul că, la urcare, vremea poate fi frumoasă şi caldă, însă, chiar dacă a sosit primăvara, temperaturile pot scădea considerabil, pe parcursul urcuşului. De asemenea, indicele de confort termic poate fi diminuat de vânt, mai ales când te afli în apropierea lacurilor sau pe culmile muntelui. Pentru a nu suferi de frig, este important să ai la tine haine corespunzătoare. De asemenea, nu uita de pelerina pentru ploaie, indiferent cât de senin ar fi cerul în momentul în care porneşti. Ar fi indicat să iei în calcul şi faptul că există riscul să te uzi la picioare, aşa că, sub nici o formă, nu uita de şosetele de rezervă! Mai mult, primăvara te mai poţi întâlni cu zone înzăpezite, aşa că investirea într-o pereche de parazăpezi este la fel de impartantă. Acestea îţi vor fi de un real folos în caz de zone cu zăpadă, cu vegetaţie udă sau în cazul în care va trebui să traversezi vreun râu.

În drumeţie, este vital să ai la tine hrană şi apă suficientă, încât să nu te găseşti în punctul de-a trebui să-ţi drămuieşti merindele prea drastic.

Primăvara o hartă şi busola sunt vitale, mai ales datorită zăpezii şi vântului care îţi pot afecta vizibilitatea.

Trusa de prim ajutor este şi ea de nelipsit, aşa că asigură-te că o ai cu tine şi ca aceasta conţine toate cele necesare; nu uita de supărătoarele bătături care pot apărea!

 Destinaţia, cu sau fără zăpadă?

Uneori, este posibil ca şi în luna iulie să te întâlneşti cu zăpadă pe munte, aşa că acest aspect merită să-i acorzi atenţie suficientă. Urmăreşte următoarele aspecte:

Review-uri ale altor montaniarzi

Acestea reprezintă un mijloc excelent pentru informare din care poţi afla, cu uşurinţă, care sunt condiţiile pe traseul pe care ţi-ai propus să porneşti; cu ajutorul lor, îţi vei putea contura o idee despre locaţia pe care să o alegi şi referitor la ce te poţi aştepta pe drum. Ar fi indicat şi util ca, la întoarcere, să împărtăşeşti şi tu, de asemenea, experienţa ta, pentru a fi de folos altora care se pregătesc de drum.

Contactarea punctelor de salvamonţi

Cea mai bună sursă pentru informare este, evident, reprezentată de cel mai apropiat punct de salvamont din zona în care ţi-ai propus să porneşti. Cu ajutorul informaţiilor primite de aici, poţi afla dacă este indicat să porneşti în zona deja aleasă sau dacă este, totuşi, mai înţelept să-ţi schimbi traseul sau chiar să amâni drumeţia.

Vremea şi stratul de zăpadă

Primăvara, vremea şi temperaturile sunt extrem de capricioase pe munte, aşa ca este important să verifici aceste două aspecte. O poţi face de pe site-uri specializate şi îţi recomandăm să te informezi despre riscurile de apariţie a avalanşelor, de asemenea, despre viteza pe care o are vântul.

Pericolele cu care este posibil să te întâlneşti în timpul primăverii

Cele mai importante situaţii primăvara includ cărări noroioase, ploaie, zăpadă şi vânt puternic. Este îmbucurător, însă, că odată cu trecerea timpului, condiţiile se vor îmbunătăţi, iar arborii căzuţi în urma vijeliilor vor fi îndepărtaţi şi zonele noroioase se vor usca.

Zăpada

Aceasta face ca traseul să devină alunecos, mai ales pe parcursul dimineţii, când temperaturile sunt încă destul de scăzute. Poţi întâlni zăpadă parţial topită care va acoperi traseele, şi condiţiile meteo ar putea determina, de asemenea, avalanşe. Pe zăpada topită, este indicat să păşeşti cu cea mai mare grijă şi folosind beţele de trekking. Dacă te afunzi, apare un risc crescut de entorsă. Mai mult, iţi recomandăm să ai la tine protecţii antiderapante şi bocanci impermeabili şi antiderapanţi.

Este important să cunoşti extrem de bine cărarea şi să deţii un simţ al orientării foarte bine dezvoltat.

Apa

Ia cu tine o pelerină de ploaie, fiindcă, mai ales primăvara, vremea se schimbă rapid. Hainele de schimb te vor salva în caz de ploi, vânt, ceaţă şi transpiraţie şi te vor feri de hipotermie, fiindcă acesta este un risc şi pe timpul primăverii.

Nu uita că, odată cu topirea zăpezii, devine mai periculoasă şi traversearea cursurilor de apă.

Noroiul

Atunci când poţi, continuă-ţi drumul şi prin noroi, însă foloseşte beţele de trekking şi acordă o mare grijă terenului pe care calci, pentru că acesta se poate surpa.

În cazul în care te gândeşti să mergi cu cortul, alege cu grijă locul de campare şi nu uita să te asiguri că ai un cort potrivit pentru primăvară

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-17:30

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!