Din data de 1 pana in 7 mai showroomul este inchis. Procesarea comenzilor se va relua incepand din 8 Mai. Va dorim sarbatori fericite!

Trekking: Expediţii montane în siguranţă pe timpul iernii

Trekking: Expediţii montane în siguranţă pe timpul iernii

Dacă e iarnă, nu înseamnă că tăiem de pe listă drumeţiile montane. Iubitorii de activităţi outdoor înţeleg despre ce vorbim şi se entuziasmează încă de la prima ninsoare. Iată ce trebuie să ştii despre expediţiile programate pe perioada iernii:

Probabil că mulţi dintre pasionaţii de activităţi outdoor şi-au pregătit deja echipamentul pentru expediţii şi bocancii, aşa că a sosit timpul organizării de drumeţii. Deşi acestea nu sunt la fel de solicitante precum sporturile de iarnă (skiatul, snowboarding-ul), contextul general este acelaşi: la fel de alb, cu poteci înzăpezite şi cu posibilele pericole aferente unui mediu mai puţin prietenos cu vizitatorii.

Uneori, agitaţia şi entuziasmul excesiv cauzează o organizare în grabă, însă urcarea pe munte în sezonul de iarnă trebuie pregătită extrem de minuţios şi este recomandată păstrarea în vedere a oricăror situaţii posibile.

1.      Planificarea itinerarului

Iarna, este destul de probabil ca o serie de pericole să te aştepte la orice pas. Începând cu luna noiembrie şi până în lunile martie-aprilie, te poti confrunta cu rutele înzăpezite şi căile de acces blocate. Drumurile forestiere şi punctele de reper nu vor mai putea fi găsite, din cauza stratului de zăpadă.

Este recomandat ca rucsacul să conţină mai mult decât echipamentul de schimb: hărţi, busolă şi alte astfel de elemente care îţi pot fi de ajutor în cazul unor trasee problematice.

2.      Verificarea prognozei meteo

Deşi este foarte probabil ca acest lucru să fie deja pe lista ta, dorim să ne asigurăm că nu va fi uitat. Mai ales la munte, starea vremii poate suferi modificări şi se poate altera considerabil chiar şi de la o ora la alta. Chiar dacă prognoza meteo nu reprezintă o certitudine, este important să fie verificate condiţiile meteo estimate pentru ziua drumeţiei. Sunt esenţiale elemente precum viteza vântului şi temperaturile. O mare atenţie trebuie acordată şi riscului de avalanşe.

În cazul în care condiţiile meteo pentru zona în care ţi-ai planificat expediţia sunt nefavorabile, cel mai indicat este să amâni excursia, având in vedere severitatea riscurilor la care te-ai expune.

3.      Nu sunt recomandate expediţiile de unul singur.

Orice activitate de tip outdoor alegi, este recomandat să mergi însoţit de un prieten, de preferat, unul mai experimentat decât tine. Pericolele se pot afla la tot pasul, variind de la accidentări, la vremea nefavorabilă. Mai mult, este indicat să-i anunţi pe cei de acasă în legătură cu destinaţia pe care ţi-ai propus-o.

4.      Îmbrăcămintea în straturi şi încălţămintea potrivită

Iarna, pe munte, pot apărea condiţii meteorologice instabile precum ceaţă, vânt sau temperaturi extreme, motiv pentru care, în timpul unei expediţii, este extrem de importantă îmbrăcămintea în straturi pentru o adaptare optimă la condiţiile variabile de climă. Îmbrăcămintea de corp permite eliminarea transpiraţiei şi reţinerea căldurii, iar stratul izolant este la fel de important (de exemplu, un polar), alături de stratul impermeabil de la suprafaţă.

Având în vedere că este iarrnă, probabilitatea traversării unor zone foarte înzăpezite este mare, aşa că trebuie să acorzi o atenţie sporită bocancilor de trekking şi verificării elementelor tehnice ce ţin de aceştia. Încălţămintea trebuie să fie impermeabilă, călduroasă, dar şi confortabilă. Perechea perfectă de bocanci favorizează mobilitatea degetelor, fără comprimarea suprafeţei plantare şi asigură stabilitatea gleznelor şi a călcâielor.

5.      Nu uita echipementul de prim-ajutor.

Pentru evitarea riscurilor pe traseele cu probabiliate crescută de avlanşe, trebuie să te asiguri că iei cu tine un dispozitiv pentru detectarea victimelor avalanşelor (DVA), iar acesta ar trebui să fie în dotarea tuturor membrilor expediţiei. Alături de DVA, echipamentul de prim-ajutor ar trebui să conţină lopată, sondă, balon HOLDER, minge de avalanşă, etc.

În ceea ce priveşte întregul echipament, îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru expediţii, este indicat să te orientezi spre calitate, chiar dacă implică unele costuri mai piperare. Explicaţia pentru acestea constă în faptul că sunt utilizate tehnologii foarte performante care protejează de riscuri şi garantează confort.

6.      Antrenamentele

Pentru expediţii, este importantă pregătirea fizică, mai ales dacă nu eşti un practicant constant de sporturi montane. Nu ne referim la exerciţii epuizante, ci la alergări şi exerciţii simple cu sau fără greutăţi, în vederea tonifierii musculaturii înregului corp.

Antrenamentele se vor dovedi a fi extrem de folositoare şi pentru coborârile pe pârtie, având în vedere deschiderea sezonului de ski şi snowboarding. 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!