Posibilele pericole la care te expui iarna pe munte şi cum să te fereşti de ele

Posibilele pericole la care te expui iarna pe munte şi cum să te fereşti de ele

Iubitorii de sporturi outdoor îşi pot desfăşura activităţile şi pe perioada iernii, muntele continuând să reprezinte o sursă de relaxare. În anotimpul alb este, însă, extrem de importantă conştientizarea pericolelor şi a primejdiilor care pândesc la fiecare pas, iar acestea nu trebuie tratate, sub nici o formă, cu indiferenţă. 

Pericolele pot fi cauzate de acţiunile drumeţilor şi de factorii naturali specifici sezonului alb care nu depind de erorile umane. Iată care sunt cel mai des întâlnite: 

1.      Condiţia fizică necorespunzătoare

În confruntarea ta cu muntele înzăpezit, este vitală o condiţie fizică potrivită şi antrenamentul adecvat. Condiţia fizică este importantă pentru atingerea performanţei maxime dar şi pentru a putea face faţă cu succes diverselor intemperii. Trupul antrenat corespunzător va suporta mult mai uşor condiţiile nefavorabile ale vremii, iar când acestea devin de o severitate maximă, păstrarea lucidităţii şi a calmului va fi mai facilă.

2.      Echipamentul nepotrivit

Înaintea unei drumeţii în munţi, în calitate de schior priceput sau chiar de începător/excursionist de ocazie, echipamentul montan trebuie evaluat cu cea mai mare atenţie. Este recomandat un control periodic al acestuia şi înlocuirea pieselor care au devenit prea uzate.

3.      Concentrare deficitară

Spre deosebire de traseele anevoioase pe care, cu siguranţă, le parcurgem cu cea mai mare atenţie şi vigilenţă, când ajungem pe un teren care ni se pare lipsit de dificultate tindem să ne dezactivăm atenţia maximă. Astfel, neglijând neprevăzutul, este posibil să nu ne mai concentrăm la fiecare pas, iar aceasta este o greseală gravă. Pericolele nu trebuie subestimate niciodată şi este important să reţinem că lipsa de atenţie poate cauza accidente severe, chiar fatale.

4.      Lipsa de experienţă şi greşelile tehnice

Lipsa de experienţă suficientă poate ajunge să împiedice excursioniştii să evalueze corect pericolele reale de pe munte. La fel, o pregătire teoretică deficitară poate deveni o sursă de pericole. Ignorarea sau lipsa de cunoaştere a primejdiilor muntelui reprezintă riscuri de o severitate majoră. Astfel, este recomandată studierea atentă a traseelor şi introducerea în rucsac a busolelor, a hărţilor şi a altor accesorii recomandate în drumeţii.

5.      Avalanşa

Avalanşele sunt frecvente pe perioada primăverii şi iarna, iar acestea sunt considerate principalele pericole majore pentru pasionaţii de munte care, în drumeţiile lor, se abat de la traseul marcat. Pentru o siguranţă maximă, nu este suficientă cunoaşterea previziunilor meteo, nici deţinerea unui dispozitiv pentru descoperirea victimelor avalanşelor. Este, de asemenea, foarte importanta evitarea rutelor periculoase şi a explorării muntelui imediat după ce s-a aşternut un strat de minim 30 cm de zăpadă proaspătă. În diverse împrejurări riscante, este vital să adopţi hotărărea potrivită de a face cale întoarsă.

6.      Alunecarea de teren

Alunecările de teren, mai ales, căderile de pietre, pot fi cauzate de mecanismul îngheţ-dezgheţ, de ploi sau vânt şi de creşteri foarte bruşte de temperatură. Astfel de fenomene reprezintă reale pericole chiar şi când este vorba doar de căderi sporadice de pietre. În vederea prevenirii unor evenimente de acest tip, se recomandă ocolirea bazelor de versanţi abrupţi şi stâncoşi şi a avenelor.

7.      Vremea nefavorabilă

Capriciile naturii reprezintă pericole grave în orice sezon al anului; ceaţa, fulgerele, viscolul şi ploaia scad drastic vizibilitatea şi pot cauza dezorientare, periclintând siguranţa drumeţilor, mai ales când aceştia parcurg zone deschise lipsite de formaţiuni ce pot constitui adăpost în caz de pericole.

Combinaţia dintre frig şi vânt puternic poate cauza hipotermie, chiar degerături de o mare gravitate. Vântul puternic va favoriza răcirea corpului şi va avea drept efect modificarea percepţiei asupra temperaturii ambientale. Condiţiile meteo nefavorabile pot fi depăşite cu îmbrăcămintea şi încălţămintea potrivite pentru sezonul rece.

Acestea sunt cel mai des întâlnite pericole care pot transforma chiar şi o simplă excursie în afara potecii marcate într-o reală tragedie. 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!