Cum alegem sacul de dormit perfect

Cum alegem sacul de dormit perfect

Sacul de dormit este un element indispensabil dacă dorim să campăm în aer liber şi este extrem de important ca acesta să fie confecţionat din materiale tehnice care oferă un confort optim. Este necesară cunoaşterea aspectelor legate de tehnologia din spatele sacilor de dormit, sezonul în care aceştia pot fi folosiţi şi avantajele/dezavantajele unui brand anume.

Iată câteva criterii în funcţie de care putem face alegerea potrivită:

Cu ajutorul temperaturii putem identifica peformanţa unui sac de dormit, în conformitate cu gradele din exterior. De pildă, dacă temperatura de afară ajunge până la -10 grade Celsius, sacul de dormit ar trebui să reziste. Bineînţeles, este necesar şi un izopren şi îmbrăcăminte potrivită.

Izoprenul va izola spaţiul dintre sacul de dormit şi pământ, reducând pierderea de căldură. Metabolismul este un alt criteriu important în alegerea sacului de dormit, fiindcă variază de la o persoană la alta.

Cortul adaugă un plus de căldură cu până la 10 grade Celsius, aşadar este importantă şi alegerea unui cort performant care să ofere această protecţie.

Chiar şi genul este un criteriu important în alegerea sacului de dormit, fiindcă femeile preferă, de regulă, un sac mai călduros decât bărbaţii.

Mai contează şi îmbrăcămintea pe care o vom utiliza în interiorul sacului de dormit, fiindcă îmbrăcămintea de corp şi şosetele potrivite vor fi de mare folos. De asemenea, un sac de dormit cu glugă va fi foarte eficient pentru nopţile mai friguroase.

Hidratarea este şi ea importantă deoarece când ne hidratăm, corpul nostru va păstra căldura, astfel că este esenţial să consumăm o băutură caldă înainte de culcare.

Sezonul în care ne dorim să utilizăm scaul de dormit este foarte important. De pildă, sacul de dormit pentru vară cântăreşte puţin, este uşor de transportat şi de întreţinut. Mai există sacul de dormit pentru 3 sezoane care este perfect pentru camping, trekking, drumeţii şi păstrează izolaţia termică. Sacul de dormit pentru iarnă este uşor şi versatil şi îşi va îndeplini sarcinile cu succes.

Sacii de dormit pentru expediţii oferă un raport optim funcţionalitate/calitate/preţ şi izolaţie termică perfectă.

Alegerea temperaturii sacului de dormit

Trebuie să ţinem cont de indicaţiile de temperatură menţionate de producător. Atsfel, temperatura de confort se referă la temperatura la care ne simţim confortabil şi putem dormi o noapte întreagă fără probleme. Temperatura extremă face referire la faptul că dacă se coboară sub aceasta, sacul de dormit nu va mai putea face faţă condiţiilor. Limita de sus sau temperatura maximă desemnează temperatura la care vom putea dormi fără să ne supraîncălzim.

Alegerea umpluturii sacului de dormit

Umplutura este importantă dacă ne gândim la spaţiu şi la greutate. Ea poate fi naturală (din puf de gâscă), având o greutate mică, ocupând puţin spaţiu; de asemenea, se va încălzi foarte repede. Umplutura sintetică se va încălzi mai greu, însă este rezistentă la uzură, se usucă usor şi se va întreţine facil.

Alegerea formei sacului de dormit

Sacul de dormit în formă de mumie va asigura o izolaţie termică foarte bună, este mai uşor şi are o eficienţă crescută privind păstrarea căldurii.

Sacul de dormit cu formă dreptunghiulară va oferi mai mult spaţiu şi va putea fi utilizat şi ca plapumă. Greutatea este mai mare şi va ocupa mai mult spaţiu, însă un astfel de sac este recomandat pentru vară când nu trebuie să acumulăm căldura coprului 100%.

Accesoriile sacului de dormit

Rolul acestora este de a regla confortul termic şi de a eficientiza căldura emisă de corp.

Cusăturile, mai ales cele pentru sacii de dormit pentru 3 sezoane, trebuie să fie la cald, lucru care înseamnă că materialul din exterior este cusust separat de interior. Acest lucru nu va permite aerului rece să pătrundă uşor în interior.

Fermoarele pot fi cu dublu sens pentru aerisirea doar a unei zone a corpului şi pot fi dispuse în partea superioară sau pe toată lungimea sacului.

Gluga trebuie să fie reglabilă şi este indispensabilă la sacii de 3-4 sezoane. Gulerul va fi şi el reglabil şi recomandat, de asemenea, în cazul sacilor pentru mai multe sezoane.

Dimensiunile sacului de dormit

Sacii de dormit sunt de regulă medii şi lungi, cel mediu fiind recomandat pentru persoanele până la 1,85 m iar cel lung până la 1.95.

 Este important ca sacul de dormit să fie depozitat corespunzător, altfel existând riscul pierderii proprietăţilor legate de izolaţia termică. El trebuie să fie depozitat în locuri uscate, curat şi desfăşurat, nu aşezat în sacul de compresie sau de transport.

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!