Întrucât vorbim despre recondiționarea unui cort, în prima fază ne gândim la bețe rupte și înlocuirea acestora, însă nu doar bețele și elasticul din interior trebuie reparate. Să ne gândim puțin la rouă, picăturile de apă sau ploaia torențială, acei factori prin care apa se infiltrează în corturi sau refugii. Dacă e să abordăm problema din acest punct de vedere, accentul trebuie pus pe cusăturile cortului, pe rupturile sau găurile accidentale apărute pe suprafața acestora.
Cusăturile corturilor în general, însă mai ales a celor tehnice sunt echipate în fabrică cu o bandă suprapusă peste cusături, un fel de ranforsare, ceea ce conferă rezistență la apă, respectiv o rezistență sporită la întindere. Aceste cusături în timp se dezlipesc, scorojesc și cad, de aceea trebuie realipite, iar în lipsa lor refăcute cu un nou strat impermeabilizator.
În acest sens vă prezentăm un produs de calitate de la McNett – GEAR AID, care își va găsi utilitatea în mai multe domenii:
Kitul de reparații Seam Grip de la McNett – GEAR AID, este un adeziv premiat pe bază de uretan, care vă ajută să reparați cusăturile echipamentelor impermeabile. Sigilează găurile și rupturile pe corturi, rucsaci, îmbrăcămintea de ploaie, cusăturile pe țesături naturale și sintetice rezistente la apă, piele și vinyl. Este ideal pentru țesături cu și fără peliculă de poliuretan. Îl mai puteți utiliza pentru repararea cizmelor de pescuit, a îmbrăcămintei din neopren, PVC sau cauciuc. Oferă o soluție flexibilă de lungă durată, zona lipită este rezistentă la abraziuni. Procentul de strângere a suprafeței lipite este foarte mic. Suprafața tratată este lavabilă, căldura sau frigul excesiv nu afectează lipiturile.
Notă: Nu se utilizează pe materiale siliconizate! Pentru aceste suprafețe recomandăm produsul SilNet de la același producător. Ambele produse se aplică în mare parte la fel.
Din fericire, procesul de sigilare este una simplă și eficace. Iată câteva idei, care ar putea să vă ajute în procesul de etanșeizare:
Începeți prin a verifica specificațiile producătorului cortului, pentru a vedea ce practici, sau produse specifice recomandă, respectiv instrucțiunile de utilizare a sigilantului, cu care veți efectua tratamentul. Întotdeauna respectați aceste recomandări, pentru a vă putea bucura de echipamente întreținute în condiții optime.
Verificați cusăturile și recondiționați-le înainte de a pleca pe munte, pentru a nu avea surprize, în urma unor ploi torențiale, departe de orice alt refugiu alternativ.
Acordați atenție maximă cusăturilor intens expuse uzurii (folia exterioară, zona de ancorare a foliei interioare și perimetru fund cort), respectiv a cusăturilor din imediata apropiere a chingilor de fixare, deoarece acestea sunt zonele, prin care se infiltrează apa cel mai des. Cusăturile îmbinate cu plasă nu trebuie neapărat sigilate.
În cazul în care sigilați un cort utilizat în prealabil, curățați-l în interior și exterior. Dacă este nevoie spălați fundul, folia cortului, cu apă călduță și eventual săpun sau un detergent tehnic recomandat de producător, după care uscați-l complet. Niciodată nu folosiți detergenți obișnuiți, înălbitori, soluții de înlăturat pete, săpunuri agresive și nu uscați cortul în mașina de uscat rufe. Aceste procedee vor deteriora iremediabil materialul corturilor, respectiv stratul de protecție cu care sunt tratate acestea.
Montați cortul cu foaia exterioară întoarsă pe invers, ca partea interioară a cusăturilor să fie bine întinse când aplicați adezivul.
În funcție de dimensiunea cortului Dvs, respectiv lățimea cusăturilor, s-ar putea să aveți nevoie de o pensulă mai lată, ca și cel din kit.
Pentru un aspect uniform, aplicați bandă adezivă mascare din hârtie pe ambele părți a cusăturii, astfel adezivul nu se va împrăștia, iar lucrarea va avea un aspect profesional.
Suprafețele trebuie sigilate și uscate (vulcanizate) conform specificațiilor producătorului.
Pentru a repara găuri sau rupturi, aplicați suficient Seam Grip instant repair astfel încât să acopere gaura, întinzându-l încă aprox. 6mm în jurul acestuia. Lăsați să se întărească peste noapte. Pentru a reda forma și a constitui un suport pentru adeziv, aplicați bandă adezivă obișnuită detașabilă pe cealaltă parte a materialului care urmează a fi reparată. După uscare îndepărtați banda adezivă.
Pentru o rezistență sporită se poate aplica și un al doilea strat.
Cât de des trebuie sigilate cusăturile unui cort?
În general se recomandă sigilarea corturilor o dată la începutul sezonului, însă excursioniștii înrăiți, cei care folosesc perioade lungi cortul într-un sezon, vor aplica adezivul de două ori pe an. Se recomandă o verificare regulată, aspectul scorojit, lipsa sigilantului, infiltrațiile, crăpăturile apărute pe suprafață impun tratarea cusăturilor.
Seam Grip este un adeziv care se vulcanizează în umezeală, cu cât aerul va fi mai umed, cu atât se va întări mai repede. Daca adezivul ajunge pe un material textil și se întărește, pata este permanentă, nu poate fi îndepărtată. Seam Grip este incolor, însă poate fi colorat cu pigmenți folosiți pentru ceramică, în vederea obținerii unor culori cât mai apropiate materialului, pe care va fi aplicat. Odată ce se întărește, Seam Grip este inert.
În cazul în care nu este umezeală suficientă în spațiul de uscare, stratul Seam Grip aplicat poate să rămână lipicios chiar și după 24 de ore de vulcanizare. Se va verifica prin palpare. În situația de față se presară talc, pentru a evita lipirea suprafețelor în momentul ambalării cortului.
Soluția Cotol-240 Plus, tot de la McNett – GEAR AID este un aditiv, care vine în ajutor în situații limită, când dorim să realizăm o reparație într-un interval mai scurt, deoarece accelerează uscarea, reducând timpul de vulcanizare a adezivului. Este compatibil cu adezivul Seam-Grip, și diminuează timpul de uscare. Poate fi folosit și în loc de alcool isopropilic, pentru curățarea eficientă a suprafețelor, care urmează a fi reparate.