Cum recunoşti semnalele apropierii unei furtuni pe munte

Cum recunoşti semnalele apropierii unei furtuni pe munte

Lunile de sfârșit de vară/început de toamnă sunt foarte riscante pentru furtunile pe munte iar cei care se aventurează în drumeţii montane ştiu foarte bine că acestea vin la pachet cu tunete şi fulgere periculoase. Evitarea furtunilor este extrem de importantă, indiferent de sezon. 

Cel mai important lucru înainte de planificarea unei drumeţii este consultarea previziunilor meteo. Este esenţial, însă, să reţii faptul că acestea nu sunt 100% sigure, iar, la cote înalte, starea vremii se poate schimba extrem de rapid.

Semnele că furtuna se apropie

1.      Cer înnorat dimineaţa

Dacă de la primele ore ale dimineţii norii îşi fac apariţia, aceştia pot semnala o posibilă instabilitate atmosferică. Furtunile sunt mai rare în prima parte a zilei, desfăşrându-se mai mult după amiaza.

Norii nu anunţă fenomene meteo extreme neapărat, însă când îşi schimbă aspectul şi cresc în plan vertical, acesta este un semn că se pot transforma în cumulus – similari unor grămezi albicioase cu o consistenţă pufoasă şi baza plată.

2.      Prezenţa norilor cumulonimbus

Norii cumulus sunt precurosii acestora, tipici de furtună. Semnele norilor cumulonimbus includ o dezvoltare verticală (altitudinea superioară poate depăşi 10.000m), iar aspectul implică protuberanţe cu marginile bine conturate. Sunt asemănători cu vata de zahăr.

3.      Umezeală şi zăpuşeală

Atmosfera sufocantă este alt semn de apropiere a unei furtuni, mai ales dacă este însoţită şi de o scădere bruscă a presiunii atmosferice. Presiunea scade odată ce creşte altitudinea, creşte odată cu scăderea temperaturii şi scade odată ce creşte umezeala aerului.

4.      Tunetele şi fulgerele

Ploaia şi vântul nu sunt elemente prea periculoase, decât dacă sunt însoţite de fulgere. Descărcarile electrice sunt aproape imposibil de evitat odată ce lovesc suprafaţa terestră. Cele mai periculoase sunt fulgerele care iau contact cu pământul, însă ele sunt o parte minoră din totalul de fulgere. Îţi poţi da seama de cât de aproape este celula de vreme rea, în funcţie de distanţa până la ele.

5.      Alte semne alarmante

  • Animalele tind să se agite, iar păsările au zborul mai energic şi croncane mai mult.
  • Rafalele puternice de vânt semnalează apropierea unei furtuni pe munte.
  • Mirosul plantelor devine mai intens înaintea unei furtuni.

Determinarea distanţei la care se produce un fulger

Pentru a determina distanţa la care se produce un fulger trebuie să numeri secundele.

Trebuie calculat intervalul scurs de la descărcarea electică sau fulgerul vizibil pe cer până la tunet. Pentru aflarea distanţei aproximative până la fulger (până la furtună) se împarte numărul de secunde la 3. Punctul de contact se află la numărul obţinut în final şi se măsoară în kilometri. Sunetul parcurge prin aer 1 km în aproximativ 3 secunde.

De exemplu dacă numeri 9 secunde şi împarţi la 3 înseamnă că furtuna este de 3 km de tine. 

Când realizezi că tunetul urmează  la sub 3 secunde de fulger, cel mai indicat lucru este să cauţi rapid un refugiu. Furtunile pe munte sunt foarte periculoase şi nu reprezintă o experienţă plăcută deloc.

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!