Căţărarea pe munte este una dintre activităţile cele mai pline de adrenalină pentru pasionaţii de munte. Iubitorii de căţărare îşi forţează constant limitele şi înfruntă capriciile naturii, iar experienţa acestora constituie un punct de reper şi un exemplu şi pentru aceia dintre voi care nu sunteţi experţi într-ale cătărării, însă doriţi cu ardoare să porniţi în propriile aventuri pe munte.
Ce implică pregătirea pentru căţărare?
- Cercetarea prealabilă
Căţărarea este un hobby periculos, aşa că niciodată nu ştii suficient în legătură cu acest subiect şi este indicat să te informezi cât mai mult cu putinţă, din toate sursele posibile. Cărţile, revistele, site-urile şi video-urile de prezentare oferă multiple perspective ale acestui sport şi evidenţiază toate aspectele sale, pornind de la strategia de bază şi până la tehnicile foarte avansate.
- Exersarea abilităţiilor proprii
Abilităţile tale pentru acest sport pot fi optimizate şi departe de mnte, pentru început. Este evident faptul că nimic nu poate înlocui testarea tehnicilor de căţărare pe munte, însă există diverse lucruri pe care le poţi face şi anterior exersării directe pe munte. De pildă, acasa poţi repeta efectuarea nodurilor de căţărare şi vei observa cum însuşirea abilităţilor privind diverse tehnici îţi va spori încrederea în tine.
Familiarizarea cu tipurile diverse de căţărare
Iată cele mai cunoscute tipuri de căţărare:
- Căţărarea tradiţională – aceasta este o căţărare liberă care nu oferă opţiunea de a te asigura în stâncă.
- Căţărarea sportivă – este asemănătoare cu cea tradiţională, însă permite utilizarea asigurărilor pentru escaladare.
- Căţărarea solo – implică alegerea unei rute cu puţine echipamente de siguranţă, fără asigurare şi, evident, de unul singur.
- Bouldering-ul – implică trasee scurte, artificiale sau naturale, de cele mai multe ori, fără asigurare.
- Alpinismul – implică o căţărare la altitudini mari şi foloseşte cele mai complexe, mai lungi şi mai solicitante trasee.
Proba
- Creşterea nivelului de pregătire
Aleargă regulat, frecventează sala de gimnastică pentru câteva ore pe zi sau foloseşte orice altă metodă pentru a te menţine în formă. Mai mult, este important să ai în vedere şi adaptarea unei diete de antrenament la tipul de căţărare pe care doreşti să îl practici. Pentru trasee scurte şi complexe, este indicată creşterea forţei părţii superioare a corpului, iar alpinismul necesită o rezistenţă extrem de crescută.
- Mergi la sala cu panouri de căţărare
Este foarte important să vizitezi o sală cu panouri pentru căţărare şi nu ar trebui să te aştepţi la rezultate excelente de la prima încercare. Dar, o abordare care implică răbdare şi deschidere spre învăţare este cea care îţi va garanta reuşita. La panoul de căţărare este foarte important să îi urmăreşti pe cei mai experimentaţi în realizarea ascensiunii. Aceştia reprezintă o sursă de învăţare mai puternică şi mai valoroasă decât revistele de specialitate.
- Alege-ţi un antrenor
Un curs te va ajuta să devii experimentat mai rapid, la fel şi instructorul de la panourile de căţărare, aşa ca nu te feri de sfaturile acestuia, având în vedere faptul că îţi va putea împărtăşi din experienţa sa şi din cunoştinţele sale, oferindu-ţi şi diverse ponturi.
Caţără-te !
În primul rând, asigură-te că deţii echipamentul adecvat pentru căţărare: o pereche de încălţări de căţărare, o buclă echipată, un ham, o cască de protecţie, un săculeţ de praf de cretă care ajută la optimizarea aderenţei.
Pasul următor este să te asiguri unde şi cum doreşti să te caţeri, iar, pentru început, cea mai viabilă opţiune ar fi să alegi un traseu pe care vei fi însoţit, pentru propria siguranţă şi pentru a beneficia şi de un punct de vedere obiectiv. Caţără-te pe deal, pe munte sau pe un perete de stâncă.
În final, poţi să te mândeşti cu faptul că ai trecut de la teorie la acţiune. Succes !