Pe lângă bocanci, prietenii tăi cei mai buni pe munte se vor dovedi a fi un rucsac uşor şi un cort curat şi bine întreţinut. Aşadar, îţi oferim câtve ponturi pentru pregătirea rucsacului, pentru prevenirea excesului de greutate şi pentru curăţarea cortului, în cazul în care în excursia anterioară s-a lăsat cu ploi, noroi sau diverse elemente care nu au ce căuta pe/într-un cort.
Mini ghid pentru un rucsac uşor
Nu căra lucruri inutile.
Când îţi împachetezi hainele, este recomandat să ai în vedere ceea ce vei purta zilnic, pe parcursul întregii şederi şi este indicat să adaugi doar un singur rând de haine de rezervă. Nu uita să iei şi un sac de dormit călduros şi, de asemenea, să-ţi alegi rucsacul potrivit pentru perioada pe care o vei petrece la munte.
Alege un singur fel de mâncare la fiecare masă.
Împachetarea hranei este şi ea foarte importantă. Mesele cu un singur fel de mâncare te vor ajuta să ai un rucsac uşor. Este recomandată hrana deshidratată datorita uşurinţei sale şi a faptului că poate fi pregătită rapid. Este, totodată, şi foarte hrănitoare.
Nu căra diverse echipamente în cazul campării într-o zonă necunoscută.
Dacă te-ai gândit să campezi într-o zonă nouă, ar fi indicat să renunţi la activităţile care presupun echipamente suplimentare. De asemenea, alege un cort pe măsura nevoilor pe care le ai, asigurându-te că nu este nici prea mare, dar nici prea mic.
Îndepărtarea rămăşiţelor
Chiar şi cu o precauţie maximă, diverse elemente naturale se vor „ataşa” de cortul tău, orice ai face. Printre acestea se numără frunze, conifere, conuri, praf etc. Înainte de a curăţa cortul, este necesar să te asiguri că ai îndepărtat toate aceste rămăşiţe.
Clatirea cu apă curată
Cel mai eficient este ca atunci când revii dintr-o escapadă outdoor, să cureţi cortul cu o cârpă umedă moale sau chiar şi cu o perie mai fină. Astfel, vei reuşi să îl menţii într-o stare cât mai bună.
Spălarea cortului în cadă
În cazul în care cortul tău este suficient de mic încât încape, fără probleme, într-o cadă, acesta poate fi înmuiat, apoi spălat. Este important, însă, să nu utilizezi, sub nici o formă, detergent de rufe. Alege, în schimb produse fără detergent vândute în magazinele de profil, pentru a-ţi proteja cortul şi pentru a te putea bucura de el o vreme cât mai îndelungată.
Clătirea
După ce ai spalat cât mai bine cortul, este important să te asiguri că vei îndepărta complet soluţia utilizată pentru spălarea sa. Uneori, corturile reţin apa în care ai dizolvat soluţia, de aceea este recomandată o clătire cât mai riguroasă. După ce l-ai clătit cu apa din abundenţă, scutură-l cu mişcări cât mai energice.
Uscarea cortului
După ce ai curăţat şi spălat bine cortul, cel mai indicat este să îl poziţionezi la uscat în beci sau în grădină, în cazul în care dispui de astfel de locaţii. Un cort poate necesita o perioadă de timp mai îndelungată până se va usca în totalitate, aşa că nu te grăbi, sub nici o formă, să îl împachetezi, în cazul în care nu este uscat în totalitate. Ce se întâmplă în caz contrar? Ei bine, dacă îl împachetezi cât mai este încă umed, acesta se va umple de mucegai.
Nu este recomandat uscarea pe soare a cortului, de altfel nici a altor accesorii și echipamente. Alegeți un loc unde sunt ferite de razele directe ale soarelui, aceste irradiații s-ar putea să deterioreze materialul în anumite situații.
De reţinut!
Un cort murdar şi neîntreţinut se va deteriora foare rapid şi se va transforma într-un mediu propice pentru dezvoltarea de mucegai, fapt ce va conduce la deteriorarea ţesăturii şi la noi investiţii pentru achiziţionarea unui nou cort.
Sperăm ca aceste sfaturi să îţi fie de ajutor, pentru a te putea bucura, fără probleme, de un cort „proaspăt” şi curat când mergi în drumeţie şi, totodată, de un rucsac uşor.