Ce trebuie să ştii despre snowkiting – ultima frontieră în materie de sporturi de iarnă

Ce trebuie să ştii despre snowkiting – ultima frontieră în materie de sporturi de iarnă

În cazul în care nu eşti familiarizat cu acest sport de iarnă, relativ nou, te vom pune noi la curent cu ceea ce este şi ce presupune. Schiorii experţi îl consideră un fel de „final frontier” în materie de acrobaţii pe zăpadă.

Ce este snowkiting-ul?

Când practici snowkiting, te îmbraci în echipament complet de munte, utilizezi skiurile sau snowoard-ul şi eşti tras de vânt, plutind oarecum peste culmile scunfundate în zăpada. Totul se rezumă la mânuirea snowkite-ului, un soi de zmeu ( din engl. – kite) condus de rafalele de vânt. Acest sport reprezintă de fapt o fuziune a două alte sporturi: kitesurfing (surf pe apă) şi ski/snowboarding. Acesta implică şi un alt accesoriu şi anume un kite/zmeu uriaş. Pe lângă acest accesoriu, mai avem nevoie de zăpadă, vânt şi snowboard/skiuri.

Snowkiting-ul atrage din ce în ce mai mulţi pasionaţi de sporturi de iarnă pentru a-l descoperi şi pentru a experimenta adrenalină şi noi tipuri de emoţii.

 Avantajele practicării snowkiting-ului

Snowkiting-ul oferă o autonomie majoră celui care îl practică, fiindcă alunecarea pe zăpadă este facilitată de energia eoliană, cu alte cuvinte, de către vânt. În timp ce schiatul sau snowboardingul implică şi prezenţa instalaţiilor pentru urcare (telescaum, telecabină, teleski), snowkiting-ul nu implică astfel de elemente. Cât timp zona în care practici snowkiting este lipsită de obstacole, vei avea posibilitatea să schiezi pe un platou în vârf de munte, pe câmpie, pe lacuri îngheţate şi în diverse zone care nu deţin instalaţii pentru urcare. De asemenea, poţi urca pante abrupte pe orice tip de teren şi la viteze demne de luat în seama: până la circa 70 km/oră. Mai mult, ce poate fi mai spectaculos decât să faci diverse salturi sau acrobaţii ?

Echipamentul necesar pentru snowkiting:

1.      Snowkite-ul

Acest zmeu este elementul esenţial pentru acest sport. El trebuie să poată asigura remorcarea ta pe zăpadă şi trebuie să fie cât mai uşor de utilizat şi de manevrat.

În principu, ai la dispoziţie 2 tipuri de kite:

  • Cu alveole/de tipul foils – structura acestuia este similară cu a parapantelor
  • Gonflabile – sunt de fapt proiectate pentru kiting-ul pe apă

Dimensiunile kite-ului variază de la mici (3m maxim) utilizate de începători până la mari şi ample (10m) utilizate de cei mai experiementaţi pasionaţi de sport pentru acrbaţii extrem de spectaculoase.

 2.      Elementele pentru control şi pentru susţinere

  • Bara: un sistem de control care asigură navigarea şi manevrarea zmeului; este alcătuită din fibre de carbon sau aliaje
  • Hamurile: cabluri pentru asigurarea conexiunii dintre sistemul depilotaj şi kite (similare celor pentru alpinism)

3.      Echipament pentru ski/snowboard

Evident, la fel ca pentru orice alt sport de iarnă, vor fi necesare pantalonii şi geaca impermeabile care vor proteja de vânt, de frig şi de posibilele precipitaţii. Este important, desigur, să nu uiţi celelalte articole vestimentare: mănuşi şi şosete potrivite, îmbrăcămintea de corp cu putere de izolare, casca, protecţiile pentru genunchi (esenţiale pentru condiţiile extreme) etc.

4.      Skiuri/snowboard

Alegerea unei opţiuni dintre cele două va varia, bineînţeles, în funcţie de sportul cu care te-ai obişnuit cel mai mult. Skiurile sunt opţiunea potrivită pentru un echilibru mai mare şi pentru un control mai puternic. Pe de altă parte, dacă nu eşti doarte familiarizat cu pârtia de ski, însă eşti un împătimit al kitesurf-ului, poţi alege placa de snowboard, fiindcă doar suprafaţa diferă, iar principiile sportului sunt practic aceleaşi.

Practicarea acestui sport implică musculatura întregului trup şi forţă, rezistenţă fizică de asemenea echilibru care pot fi dobândite prin antrenamente intense efectuate cu suficient timp înainte de sezonul înzăpezit.

 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-15:00

0264436343 0786224241 contact@mormota.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!